220804 – Åsebro IF v Eds FF 1-1

Arena: Rudevi IP
Match: Division 4 Dalsland/Bohuslän
Publik: 122
Målen: 1-0 (10) Axel Olsson, 1-1 (73) Jakob Skoglund Olsson
Matchens lirare: Max Bryntesson, Eds FF

Vilken fullträff.
Dalsland runt mynnade ut i allt man vill ha när man ser fotboll på landsbygden.
Rudevi IP – en pärla.

På schemat den här torsdagen: en liten roadtrip ner till Dalsland – ett landskap många har en otrolig svag relation till. Jag är inget undantag. Visst har jag rest 45:an rakt igenom ett par gånger och jag har varit vid Håveruds akvedukt. Men det är många, många år sedan.
Därför sydde jag ihop en resa där det skulle besökas allehanda ställen.
Och där vi skulle se en fotbollsmatch på kvällen.

Farsan Audi stod reda vid 13.00 och vi körde ner till Karlstad där det skulle köpas vindrutetorkare på det horribla Biltema. Sen började finesserna och vi körde ner till Grums och sen via Nysäter till Värmskog.
Där väntade den kända räkmackan.
Vi hade flyt som lyckades få i oss den ute mellan regnskurarna – som var rejäla den här dagen.

Sen skulle vi förbi Svanskog, som bytt namn till Svaneholm. Vid vägen skymtade jag Svanevallen och krävde ett ”kolla-arena-stopp”. Mycket välvårdad och fin anläggning som direkt åkte upp på to-do-listan. Dock hade ena gräsklipparpucken stannat så halva planen var oklippt. Men fint var det.

Nu väntade grusväg ner till Bengtsfors. Mycket vackert på sina håll. Upp och ner, skogar och sjöar med fina vyer. Dalsland är helt klart underskattat. Inte för att Bengtsfors var så mycket att hänga i granen, jag pallade inte ens gå ur och ta några bilder på fotbollsplanen så vi körde raskt vidare till Billingsfors.
För där fanns det grejer.

Klubben, BIK, spelade allsvenskt säsongen 1946/1947 och har en mycket ståtlig hemmaborg – Lövåsvallen. Där är förresten filmen Offside inspelad. Magisk entré och mycket vacker träläktare. Tyvärr har klubben inget A-lag i spel så det är en svårtagen arena. Förhoppningsvis kan det lilla samhället skrapa ihop ett lag snart så denna skönhet kan adderas till listan.

Nu började klockan ticka på så det blev dags att ha lite mer tempo i grejerna. Vi betade av nedlagda Dalslands ring och Dals Långed lite kvickt innan det blev krokigt och brant på riktigt mellan Gullungebyn och Håverud. Lutning på 21% och knappt rakt mellan kurvorna som farsan sa. Regnet vräkte ner, men slutade mycket lägligt när vi kom fram till den fina akvedukten där det blev ett rejälare stopp och rundtur.
Otrolig anläggning som är fascinerade att bara stå och kolla på en stund.

Sista biten ner till Åsebro gick via Mellerud och sen ut på en enorm raksträcka genom de dalsländska åkrarna. I perfekt tid körde vi in på parkeringen på Rudevi IP och möttes där av en anläggning i absoluta toppklass och en svart himmel.
50 spänn i entré. Farsan var igen lägligt pensionär och gick in för 30. Att mötas av sådana här fotbollsplaner är en ren och skär fröjd. Fin entré, välvårdad plan och omgivning, kiosker och en fantastisk träläktare med tak på ena långsidan.
Vi snackar fem getingar rakt av.

Jag hann inte mer än peta i mig den utsökta korven och ta några bilder innan det började ösregna igen. Då är det skönt att kunna krypa in på läktare med tak – för det var där vi såg den första halvleken i den intensiva matchen mellan Åsebro IF och Eds FF i division 4.
Hemmalaget var vassa i sina omställningar och gjorde också 1-0 – ett mål farsan inte kom ihåg och inte trodde hade gjorts i paus när vädret blivit bättre och gick vi och ställde oss på andra sidan.
Gästande Ed var väl i grunden det bättre laget, de hade mer boll och skapade fler chanser under matchen. Ska sägas att de hade ett gäng fans med sig också.
De fick jubla i andra när 1-0 blev 1-1 på straff.
Trots en radda kanonchanser till blev det inga fler mål i matchen.

Ed-spelarna var inte helt nöjda med resultatet och svor högljutt på väg till omklädningsrummet. Vi knallade rakt över planen för att få med oss en korv till innan hemresan till Sutterhöjden kunde starta.
De var sold out.

När klockan hade passerat 23.00 var vi åter på torpet. 43 mil var avklarade och en mycket fin dag över.
Dessutom nya resmål på listan inlagda.
Skål!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.