160722 – SK Brann v Ålesund FK 6-0

Arena: Brann Stadion
Match:
Tippeligan
Publik:
10 348
Målen: 1-0 (24) Bismark Acosta, 2-0 (38) Edvard Skagestad (självmål), 3-0 (59) Sivert Heltne Nilsen, 4-0 (66) Erik Huseklepp (straff), 5-0 (78) Azar Karadas, 6-0 (85) Azar Karadas.
Matchens lirare: Daniel Braaten, Brann

Mellan bergen i Bergen ligger Brann Stadion.
Det är en sådan där arena man måste bocka av.
Och som man inte kan missa när man är i krokarna och hälsar på syrran.

Det är kanske inte så långt i mil bort till Bergen. Från Västerås mäter sträckan knappt 90 mil – men i tid så är det något helt annat.
Vi startade i Gagnef, körde ner till Gurkstan på torsdan. Ett snabbt pitstopp – sedan var vi på banan igen och satte kurs mot de västligaste delarna av Värmland.
Doktorn styrde fint in BMW:n på Eda golfklubb och vi kunde ge oss på bollar, kottar och annat löst runt den natursköna banan.
Det var varmt och skönt när vi slog alldeles för många slag och tvingades lämna lätt besvikna. Vi hade valt bort att övernatta på golfklubben. Istället satte vi sikte mot Gardermoen, på andra sidan riksgränsen, för att spara en timmes körning dagen efter.

Efter en bättre hotellfrulle på Comfort Hotell Runway styrde vi ut på E16 med målet Bergen. 50 mil. Normalt tar det kanske fyra timmar om det är en anständig motorväg – som det ofta är mellan landets två största städer. Men det är Norge.
Då är förutsättningarna annorlunda.
Resan, inklusive tre kortare stopp, gick lös på lite mer än sju timmar.
Det var så tråkigt på slutet mellan alla tunnlar att jag toksomnade så där stenhårt och sov säkert en timme.
Sedan rullade vi helt plötsligt in i Bergen, Norges näst största stad med sina drygt 250 000 innevånare i fjordarna vid Nordsjön.
Jag hade en sån där värdecheck på Hotels.com som jag sparat då den var på så mycket pengar att jag aldrig fick helt valuta för den.
Inte förrän nu.
Norge är dyrt. Bergen är än värre.
Så jag splashade in checken så att vi kunde bo ståndsmässigt på Radison Royal nåt nere i hamnen.
Där kostade det säkert 100 spänn att bara kika på parkeringshuset.
Det kostade över 250 spänn att faktiskt parkera bilen i 17 timmarna som vi stannade.
Men fint bodde vi!

Bergen är fantastiskt vackert och efter incheckning gick vi genom bryggen och bort mot Pingvinen, en fin hipsterpub som jag spanat in.
Där kunde vi avnjuta en bättre ipa innan vi, till slut hittade den, kunde ta trådbussen (slang för spårvagn) ut till arenan. Resan tar cirkus tio minuter. Sedan är det en kort promenad genom de gemytliga villakvarteren innan man är framme.
Brann spelar på Brann Stadion – som rymmer knappt 20 000 personer.
När vi väl hittat ”vår” läktare och entré så kändes det som att alla framför oss köade till en annan ingång så jag sa åt doktorn att ”tränga sig fram” så att vi kom rätt.
Det skulle han inte gjort.
För kort efter började Bergenborna och gnälla högljutt på att han ”fiskade” och vi fick lugna ner oss.

Vi hade kanonplatser mitt på ena långsidan. Jag hade förväntat mig hygglig stämning, men det var ganska tyst trots att över 10 000 personer var på plats.
Och trots Brann vann med 6-0.
Matchen var ganska enahanda. Hemmalaget var alldeles för bra och gästande Ålesund fick långa stunder knappt låna bollen.
Trots spelövertaget så var flera av Brannmålen rena bjudningarna av gästernas keeper och/eller försvar.
Arenan är väldigt fin och ligger skyddad mellan bergen – men i den här staden blir det sällan varmt. Detta trots att resten av landet har värmebölja.
Därför satte den värmande kaffekoppen, som Doktorn till slut fick in efter lite språkproblem i kassan, fint.

Andra halvlek var lika ospännande, och ännu mer hett blev det när gästerna fick sin mittback utvisad när han rev ner svenske Jakob Orlov.
De sista hemmamålet var däremot ganska snygga och många.
Efter avtackning och jubel gick vi bort och tog trådbussen tillbaka.
Det blev en ipa på bryggpuben The Flying Dutchman innan vi käkade på Egon. Dyrt men vällagat!

Hotellfrullen dagen efter var magisk och nu hade vi energi nog att ta oss via bil och båt de 13 milen till Odda för att hälsa på syrran och Ramsus och bestiga allehanda berg.
Nu är energin borta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *